Homemade specialiteiten

Gestoomde Chinese rijstcake: Niangao (年糕)

Rice Cake | Nian Gao

Gestoomde rijstcake wordt traditioneel rondom het Chinese nieuwjaar gegeten. Chinezen geloven dat het geluk brengt omdat  (sticky cake) hetzelfde klinkt als 年年高升(ieder jaar groter, beter worden).

Deze lekkernij verschilt per regio in bereidingswijze en receptuur. In onze rijstcake zit altijd gedroogde mandarijnenschil van minimaal 2 jaar oud ( 陈皮) en heeft een bovenlaag van zwarte sesamzaadjes. Voor de vulling kun je kiezen uit gezouten pinda’s of geroosterde pijnboompitjes. De cake wordt minimaal 2 uur gestoomd in bamboebladeren. Voorbereidingen starten een dag voor het stomen al, en de cake kan idealiter pas gesneden worden een halve dag na het stomen vanwege het nagaren. Het is dus een echt slow-food gerecht. 

De cake heeft een sticky, kleverige textuur. Je kunt hem koud eten, of in plakken gesneden heel kort aan beide kanten bakken waardoor hij een krokante buitenlaag krijgt en van binnen warm en smeuïg – en extra plakkerig wordt. Hij is niet heel zoet, anders dan westerse zoetigheden. De cake met pindavulling smaakt iets zouter, en de cake met pijnboompitjes smaakt ietsje zoeter. Je proeft in de cake goed het subtiele aroma van de bamboebladeren en het kruidige van de mandarijnenschil.

Je kunt de rijstcake per halve of per hele cake bestellen. Een hele cake heeft een diameter van 24cm en is ongeveer 4 cm hoog.

De rijstcake met pindavulling kost 20,- voor een halve cake en 32,50 voor een hele cake.

De rijstcake met pijnboompittenvulling kost 25,- voor een halve cake en 37,50 voor een hele cake.

Een halve cake weegt 800 à 1000 gram, hier kun je met 8 à 12 personen van eten. De cake is heel geschikt om naar aankoop te portioneren en in te vriezen.

De cake maken wij uitsluitend op bestelling. Houd rekening met ongeveer 3 à 4 dagen voor de bereiding. Ophalen kan alleen op vrijdag, zaterdag en zondag vanwege de lange bereidingstijd en na-gaartijd. Neem voor meer informatie contact met ons op. 

Kimchi


Wij hebben een wisselend assortiment aan huisgemaakte kimchi’s. De kimchi die we altijd hebben is de klassieke, meest bekende kimchi, gemaakt van Chinese kool. Daarnaast hebben we minimaal 2 kimchi’s gemaakt van andere groentes (en soms fruit), tot soms wel 7 verschillende soorten kimchi’s. Wist je dat ons kleine winkeltje de grootste selectie homemade kimchi heeft van Utrecht?  

Wat is kimchi nu eigenlijk? Kimchi is een Koreaans gerecht dat de laatste jaren steeds populairder is geworden buiten Azië. Het is een verzamelnaam voor gefermenteerde groente. Kimchi komt voor in verschillende gradaties van fermentatie= verschillende gradaties van zuur, en verschillende gradaties van pittig. Er bestaan ook niet-pittige kimchi’s. Het wordt traditioneel gemaakt met vis- of garnalenpasta om een volle smaak aan de kimchi te geven. Wij maken onze kimchi’s vegan, maar zorgen wel dat de kimchi smaakvol is!

Je kunt kimchi als bijgerecht eten bij je warme maaltijd, of verwerken in een gerecht. Zo kun je kimchi-fried-rice maken, kimchi-tosti’s, kimchi-pannenkoeken, kimchi-stoofpot, kimchisoep, kimchi-omelet, of kun je kimchi op je nacho’s en kaas doen, op je hotdog of hamburger. 

Wij serveren kimchi bijvoorbeeld op onze bao bun met buikspek, en gebruiken het als bijgerecht in sommige van onze maaltijden. 

De kimchi’s die wij zelf erg lekker vinden, zijn onder andere: Koreaanse peren-kimchi, pompoenkimchi, koolrabikimchi, rettichkimchi, spruitjeskimchi en mini-komkommerkimchi.

Wil je zelf graag kimchi leren maken? Meld je dan aan voor onze workshop!

Copyright 2020 Bananas Fresh Asian Cuisine